Huolehditaan terveydestä oikealla materiaalilla

Huolehditaan terveydestä oikealla materiaalilla

Huolehditaan terveydestä oikealla materiaalilla

Totta kai, jokainen omakotitalon rakentaja ja asunnon sisustaja on kiinnostunut terveydestään ja pitää siitä huolta.Puusta on puhuttu kaikkea jo ajat sitten, ja sen terveysvaikutuksia ollaan myös tutkittu ja hyvin tarkkaan. Yksi tutkittu asia koskeekin enemmän ihmisen psykologista kuin fyysistä terveyttä, ja usean tutkimuksen pohjalta ollaan pystytty osoittamaan, että puurakenteiden ympäröimänä ihminen viihtyy paljon paremmin kuin esimerkiksi betoniseinäympäristössä. Mutta mitä muita terveysvaikutuksia on puurakenteilla ja -kalusteilla?

Mikrobikanta Haltuun

Puu on altis homeelle. Homehtuminen tapahtuu kuitenkin vain silloin, kun on tehty virheitä joko rakennusvaiheessa tai puuta ollaan käytetty väärin – tai homehtuminen voi olla myös näiden kahden tekijän summa. Jos rakennetaan oikein, puun homehtuminen ei tule ongelmaksi. Sen sijaan mikrobeista puheen ollen voisi ajatella, että puu on hyvä ympäristö kaikenlaisille eliöille, mutta yllättäen asia ei olekaan näin: jo moni tutkimus on osoittanut sen, että puussa mikrobit kuolevat paljon nopeammin kuin esimerkiksi lasi- tai metallipinnassa. Lasi ja metalli eivät ole kuitenkaan hyvää ympäristöä mikrobeille vaan niitä voisi sanoa enemmän neutraaleiksi materiaaleiksi, mistä tulee seuraava johtopäätös: jos puussa mikrobit kuolevat nopeammin kuin neutraalissa ympäristössä, puulla on antibakteerisia ominaisuuksia. Vaikka erilaiset puun käsittelytavat saattavatkin heikentää materiaalin antibakteerisia ominaisuuksia, ne silti pysyvät parempina kuin minkä tahansa muun eli esimerkiksi muovipinnan ominaisuudet. Miksi tämä on tärkeää? Nykyaikana on tapana säästää kaikessa, ja julkisissa tiloissa nähdään usein puuta halvempaa materiaalia kuten muovia. Joissakin tapauksissa se voi kuitenkin osoittautua erittäin pahaksi: kun joku unohtaa pestä kätensä, bakteerit siirtyvät helposti pinnasta toisen ihmisen käteen – ja tauti leviää. Asiasta puheen ollen, minkälaiset ovikahvat valitset kotiisi?

Käsittelyn Taito

Itse puu on siis hyvin ihmisystävällinen materiaali, kun sitä käytetään sen mahdollisimman luonnollisessa muodossa. Puumateriaalien kanssa on kuitenkin syynä olla tarkkana, kun niitä valitaan omaan sisustukseen: jotkut puumateriaalit ovat haitallisia myös ihmisen terveydelle, mutta tämä siis koskee vain käsiteltyjä materiaaleja. Näitä ovat tietyt vanerilaadut, kestopuu eli painekyllästetty sahatavara, fenolilla käsitellyt puutavaran luokat ja niin edelleen. Se, mikä rautakaupan puutavaravaraston hyllyissä lukee, pitää yleensä paikkansa, ja jos joku terassilauta tuntuu niin hienolta, että sitä haluaisi laittaa jopa omaan makuuhuoneeseen, pitää uskoa hintalapussa olevaa tietoa ja luopua koko ajatuksesta.

Mieli Rauhalliseksi Puupinnoilla

Puun vaikutuksia ihmisen psykologiaan ollaan tutkittu simuloimalla ja kokeilemalla. Selville saatiin se, että mukavin materiaali, mitä ihminen voi koskettaa, on puu. Muistatko sen tunteen, kun kädessäsi on erilaisia puupalikoita puutavaranäytteinä? Entä sellaisen tunteen, kun höylättyä lautaa ei voi jättää koskettamatta kaupassa ja kävellä noin vaan ohi? Kyllä, juuri näin: puun koskettaminen ei ole neutraali kokemus vaan se kallistuu enemmän mukavien kokemusten puoleen, eikä kyse ole pinnan lämmöstä, minkä voisi helposti kuvitella olevan näin. Asiaa ollaan testattu myös muilla materiaaleilla, joilla on ollut sama lämpötila kuin kosketettavalla puullakin, ja testissä ilmeni yllättävä asia: ihmisen verenpaine nousee stressireaktion seurauksena sen jälkeen, kun hän koskettaa alumiinia, muovia, lasia tai ruostumatonta terästä, eli vaikutus on selvästi negatiivinen. Missä tilanteessa sitä voitaisiin hyödyntää? Vaikeissa neuvotteluissa? Yliopistokokeessa?

Tällaisilla pienillä valinnoilla voimme vaikuttaa omaan terveyteen merkittävästi. Rauhallisen mielen kautta paranee myös fyysinen olo, ja muutenkin puun katselu on yleensä esteettistä nautintoa: meillehän on täysin luonnollista ihastua luonnon muotoihin ja pyrkiä aina niihin paikkoihin, joissa luonto on selvästi esillä. Hyviä sisustusprojekteja teille, lukijat!