Metsäteollisuuden innovaatiot


Metsäteollisuus on uusiutuvien raaka-aineiden ala. Suomessa metsiä on enemmän kuin tarpeeksi puutalojen rakentamiseksi ja puuta pidetäänkin täällä korkeassa arvossa ja haluttuna materiaalina. Kuten kaikki teollisuuden alat, myös metsäteollisuutta täytyy uudistaja uudet innovaatiot pitävät teollisuuden mukana nykypäivässä.Metsäteollisuuden tuottamat tuotteet ovat olleet ja tulevat olemaan myös tulevaisuudessa laajassa käytössä. Esimerkiksi paperi- ja pakkausteollisuus kukoistaa eikä se ole hiipumassa mihinkään. Päinvastoin, jo olemassaolevia tuotteita jatkokehitellään ja ne tulevat saamaan aivan uusia ominaisuuksia tulevina vuosina. Jännittääkö jo? Lue ihmeessä lisää.

Uudet innovaatiot

Metsäteollisuus mahdollistaa monen tuotteen, kuten paperin, wc-paperin, pahvin ja puumateriaalien valmistuksen. Uusia innovaatioita kehitellään koko ajan ja metsäteollisuutta voidaan hyödyntää muunmuassa muovin korvaamisessa. Muovia halutaankin vähentää nyt kovalla kädellä koko maailmassa ja puu on erinomainen korvaaja. Puua voidaan käyttää paljon muuhunkin. Se nimittäin sisältää erilaisia ainesosia, joita voidaan käyttää kosmetiikassa tai jopa lääkkeissä. Suomessa metsäteollisuuden innovaatioita syntyy koko ajan. Lappeenrannassa sijaitsee maailman ensimmäinen biojalostamo, jossa tuotetaan joka vuosi 100 000 tonnia niinkutsuttua Bioverno-biodieseliä. Sen raaka-aineena käytetään raakamäntyöljyä. Joutsenossa taas toimii kaasutuslaitos, joka valmistaa metsähakkeesta maakaasua muistuttavaa biokaasua.Puuta voidaan käyttää myös auton osiin, elektroniikkaan ja huonekaluihin. Tästä esimerkkinä UPM:n komposiittituote, joka on valmistettu polymeereistä ja sellusta. Puumuovikomposiitista saa hyvin lujaa ainesta, joka kestää myös kosteutta. Yksi hieno keksintö on puusta valmistettu kipsi. Puusta on siis erittäin moneksi. Uskoisitko, jos kertoisimme, että tulevaisuudessa voimme nähdä jopa läpinäkyvää vaneria? Tämä on erittäin mahdollista, sillä kehitys liikkuu koko ajan eteenpäin ja metsäteollisuus pysyy siinä hienosti mukana.

Puuteollisuus ja digitalisointi

Puuteollisuus ja digitalisointi

Älyteollisuus kehittyy koko ajan pidemmälle ja tulevaisuus näyttää, millaisia älytoimintoja on mahdollista saada esimerkiksi pakkauksiin. Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta nykyteknologia mahdollistaa moneen. Jo nyt on kehitetty erilaisia reagoivia älypakkauksia ja RFID-tarroja. Yksi mullistava keksintö on Stora Enson kehittämä älykäs lääkepakkaus. Se toimii niin, että kun lääke painetaan läpipainolevystä irti, tieto siirtyy siitä välittömästi sähköisiin potilastietojärjestelmiin. Pakkauksessa on käytetty sähköä johtavaa painoväriä, jonka ansiosta tämä on mahdollista.Yksi nykyajan käsittämättömistä innovaatioista on älyn painaminen paperille. Kuinka tämä toimii? Siten, että painokone painaa paperille elektronisia virtapiirejä. Esimerkiksi kaiuttimia ja mikrofoneja on jo painettu paperille ja lisäksi lääketieteelliseen käyttöön on kehitetty erikoispaperia, joka reagoi hemoglobiiniin. Paperi toimii niin, että siihen on painettu hemoglobiiniin reagoivia vasta-aineita.

Pakkaukset puusta

Muovi on tällä hetkellä hyvin yleisesti käytetty pakkausmateriaali. Puusta on kuitenkin kehitetty lämpömuovattavaa kartonkia, jolla ongelmalliset muovipakkaukset voitaisiin korvata. Moni muovipakkaus kun joutuu kotona suoraan roskiin ja näinollen se voi jäädä roskaamaan maailmaa sen lyhyehkön käyttöiän jälkeen.Tämä Primeforma-niminen erikoiskartonki on täysin kompostoituva, joten se on on reilusti muovia ympäristöystävällisempi valinta. Kartonki on suunniteltu niin, että se voidaan ottaa käyttöön tehtaissa, joissa on valmiiksi muovien muotoiluun tarkoitetut laitteet. Uusia laitteita ei siis välttämättä tarvita, jos halutaan vaihtaa ekologisempaan vaihtoehtoon. Esimerkkinä HK on ottanut tämän uuden innovatiivisen pakkausmateriaalin käyttöönsä. Jos muutkin valmistajat seuraisivat esimerkkiä, voisi muovin menekkiä vähentää huomattavasti.Puusta voidaan valmistaa myös toisenlaista, läpinäkyvää ja muovinkaltaista materiaalia, joka soveltuu erinomaisesti pakkaamiseen. Welmu International Oy on kehittänyt tällaisen Woodly-materiaalin, joka voi olla ratkaisu maailman muovijäteongelmaan. Materiaali oli mukana Uusi Puu -kilpailussa, jossa se voitti tiedostava kuluttimen -kategoriassa sekä koko Uusi Puu -kokonaiskilpailun. Pakkausmateriaalia pidettiin erittäin lupaavana suuren markkinapotentiaalin tuotteena.