Mitä puusta valmistetaan osa 2?

Viime kirjoituksessa oli puhetta siitä, miksi ja miten puuta käsitellään ja jalostetaan. Maailmassa on olemassa erilaisia puusta valmistettuja tuotteita, ja tässä tutustumme lähinnä Suomessa valmistettaviin puutuotteisiin. Osa niistä on meillä jokapäiväisessä käytössä, ja joistakin emme ole kuulleet koskaan.

Vanerituotanto

Suomi on kuuluisa koko Euroopassa vanerituotannostaan. Suomessa vaneria tehdään pääosin koivusta ja kuusesta, mutta on olemassa myös niin sanottua sekavaneria, jossa käytetään kumpaakin puulajia. Vanerin tekee kestäväksi se, että ohuet puuviilut liimataan toisiinsa ristikkäin ja niitä on vanerissa useampi kerros; sama menetelmä mahdollistaa myös kosteudenmuutoksista johtuvien mittamuutosten syntymisen estämisen. Yleensä vanereissa käytetään fenoliformaldehydihartsia liimana. Se on erittäin kestävä ja sen voi nähdä vanerin sahauksen jälkeen tummina raitoina reunoissa; lisäksi tämä liima on haitallinen terveydelle ja sillä liimattua vaneria ei saisi käyttää sisätiloissa. Siihen on taas olemassa kalliimpi vanerivaihtoehto, jossa käytetään väritöntä liimaa ja joka ei kestä erittäin vaativia kosteusolosuhteita. Vaneria käytetään paljon rakentamisessa, etenkin muottitöissä, mutta sen lisäksi myös sisustuksessa ja kuljetusvälineteollisuudessa. Kallein ja lujin vaneri on koivuvaneri, joka on vaalean värinen ja jolla on viisi erilaista laatuluokkaa; sen lisäksi on olemassa sekavaneria ja sen erilaisia vaihtoehtoja sekä ohutviiluvaneria, jota käytetään muun muassa pienoismallien rakentamisessa ja jota kutsutaan myös lentokonevaneriksi.

Lastu- Ja Kuitulevyt

Lastu- Ja Kuitulevyt

Lastu- Ja Kuitulevyt

Kaikkea pitäisi osata käyttää taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti, ja puuta tämä koskee todella paljon. Suomessa valmistetaan sekä lastu- että kuitulevyjä, ja niitä käytetään paljon sekä meillä että myös ulkomailla. Lastulevyn pääraaka-aineena toimii sahatavaran sahauksen jälkeen jäänyt puru, mutta sen lisäksi lastulevytuotannossa voidaan käyttää muitakin puutavaran työstön jäljiltä jääneitä pieniä jakeita. Käytännössä lastulevyn tuotantoon voidaan käyttää mitä tahansa puuta, jopa kuorellinen puu sopii. Lastulevyä käytetään huonekalujen valmistuksessa sekä joskus myös rakentamisessa, mutta sen kosteuden kestävyys sallii sen käytön vain kuivissa sisätiloissa. Toinen niin sanottu puun jätetuote on kuitulevy, ja niitä valmistetaan kahdella menetelmällä. Ensin kuitenkin jauhetaan kostea puu kuiduiksi, mikä tapahtuu korkeassa lämpötilassa, ja sen jälkeen menetelmät poikkeavat jo toisistaan: märkämenetelmässä vedessä olevista kuiduista valmistetaan ensin levyaihio, joka sen jälkeen puristetaan kuumapuristimessa – ja vähän liimaa on kuitenkin tapana lisätä. Näin syntyy kuitulevy märkämenetelmällä. Kuivamenetelmä on uudempi, ja ennen levyn valmistusta kuidut ensin kuivataan. Sitten ne liimataan levyaihioksi ja puristetaan levyksi. Sekä lastu- että kuitulevyt ovat siis puutavarajätteestä syntynyttä tavaraa, mutta niitä käytetään paljon. Itse kyllä vihaan näistä levyistä rakennettuja kalusteita, mutta ympäristöystävällisyys ja taloudellisuus ratkaisevat.

Isolastulevyt

Vielä yksi mielenkiintoinen puusta valmistettava tuote on isolastulevyt, tutummalta nimeltään OSB-levyt. Isolastulevyssä on kolme kerrosta, joista jokainen on liimattu ohuista puulastuista ja kerrokset tietysti ristissä. OSB muistuttaa vaneria, mutta sitä ei siis tehdä viiluista vaan strandeista. Tuloksena on suhteellisen luja levy, jonka mitat vaihtelevat kosteuden mukaan enemmän kuin tavallisen vanerin mitat, mutta joka pysyy silti kasassa. Liimana käytetään säänkestävää ainetta, mikä tekee tällaisen levyn käytön erittäin helpoksi esimerkiksi omakotitalotyömailla ja piiloon jäävissä rakenteissa. Se on hyvin suosittu Yhdysvalloissa; Suomessa sitä ei valmisteta eikä paljon käytetä. Vaikka OSB-levyä pidettiin alussa melko rumana, sen suosio alkaa pikku hiljaa kasvaa ja sitä jätetään näkyviin monessa paikassa, varsinkin uuden taiteen kohteissa ja erilaisissa festivaaleissa.

Seuraavassa postauksessa tulee vielä muutama puutuote, ja sen jälkeen voisi lopettaa tutustumisen puutavaraan sekä siitä valmistettaviin tuotteisiin – tällainen pikkupaketti pitäisi olla riittävä yleissivistykseen.