Pidetään huolta metsien ekosysteemeistä

Tulin monesti ajatelleeksi, että meillä Pohjoismaissa metsäkulttuuri on muihin maihin verrattuna aivan erinomainen.Suhtaudumme metsiin järkevästi, ja jaksamme pitää huolta siitä, että tulevatkin sukupolvet voisivat hyötyä metsävaroistamme. Kaiken lisäksi, metsät ovat tärkeä hiilidioksidipäästöjen syöjä eli ilmastonmuutoksen hidastaja. Monessa muussa maassa tilanne on kuitenkin paljon huonompi kuin meillä, ja kun nähdään taas kerran ikäviä maisemia rehevien metsien sijaan, tulee mieleen: mitä pitää opettaa lapsillemme, jotta heilläkin muodostuisi selkeä käsitys siitä, miten metsiä pitäisi kohdella? Mitkä ovat tärkeitä asioita tietää ja miten jokainen meistä voi itse vaikuttaa metsien hyvään kuntoon?

Mekaanista Tuhoa

Metsiä voi tuhoutua muutenkin kuin vain ympäristöstä riippuvista syistä. Mekaanisesti metsiä tuhoutuu metsäpalojen ja ylimääräisen hakkuun seurauksena. Vaikka joissakin metsissä, kuten esimerkiksi mammuttipetäjien tapauksessa, metsäpalot ovat jopa suositeltavia ja välttämättömiä metsän kehityksen kannalta, yleisesti ottaen metsäpalo on kuitenkin aina katastrofi. Meillä Suomessa ja muissa Euroopan metsissä elää puiden lisäksi hyönteisiä ja eläimiä, ja ne kaikki muodostavat metsän oman ekosysteemin, joka tulipalon sattuessa kuolee. Mitä metsien paloturvallisuus pitää sisällään?

Mekaanista Tuhoa

Mekaanista Tuhoa

Kai on kaikille selvää, että sammuttamaton tupakantumppi voi aiheuttaa melkoisen ongelman. Jokaisen on lisäksi mietittävä, että jos tupakoidaan, niin omat tumpit on syydä kantaa mukana aina roskikselle saakka. Valitettavasti niitä nähdään metsissä vieläkin, ja kuivempina kesäpäivinä näinkin pienestä lähteestä saattaa lähteä metsäpalo liikkeelle. Retkeillessä on syytä olla erityisen harkitseva nuotiopaikan valinnassa: sen ei pitäisi sijaita liian lähellä puita eikä kuivien oksien läheisyydessä. Turvallisin tapa tehdä nuotio metsässä on tehdä se pieneen lapiolla kaivettuun kuoppaan, jonka vielä rajata kivillä. Lasikin on metsäpaloriski niin kuin monet muovipullotkin: ne toimivat auringossa suurennuslasin tapaan ja metsäpalo syttyy helposti luontoon heitetyn lasi- tai muovipalan alta. Voimme vaikuttaa myös metsien ylimääräisen hakkuun ongelmaan. Kun metsästä pitää saada polttopuita, on syytä lähteä etsimään kuivia oksia eikä tyytyä lähimpään elävään mäntyyn tai koivuun kirves kädessä. Ja minkälainen joulukuusi on meillä yleensä kotona? Toivottavasti joko keinotekoinen tai laillisilta markkinoilta ostettu aito, mutta ei kuitenkaan luvattomasti metsästä haettu. Jos joka perhe menee metsään ennen joulua joulukuusi mielessä, niin mitä ovat nuoret metsämme kymmenen vuoden kuluttua?

Vastuullista Arkiajattelua

Voin valittaa huonosta metsäkäyttäytymisestä pitkään, varsinkin kun siirryn taas Etelä-Amerikan sademetsiin. Kaikki alkaa kuitenkin meistä itsestämme. Se, että monessa maassa metsiä käytetään retkeilykohteina, on mahtavaa, mutta käyttäytymistä tulisi ajatella enemmänkin. Minkä takia metsässä pitäisi repiä kukkia? Nehän heitetään pois jo tunnin päästä, kun ei jaksa kantaa. Lasten luontoon heitetyt roskat siivotaan itse ja niin, että lapsille ei huomauteta asiasta mitenkään – onko tämä sopivaa kasvatustaktiikkaa vai tulisiko lapselle selittää, että metsä on ikään kuin meidän jokaisen takapiha? Eihän ole kivaa, kun takapihassa on roskia? Juuri lasten ja heidän kasvatuksen kautta muodostuu meidän vihreämpi tulevaisuus, sillä jos emme selitä heille ympäristön tärkeää roolia koko planeettamme elämässä, seuraukset tulevat olemaan surkeita. Joka päivän valinnoissa voimme myös vaikuttaa siihen, että metsien ekosysteemit toimivat luonnollisella tavalla. Yksinkertainen esimerkki: miksi pitäisi ostaa aito turkis sen sijaan, että valittaisiin hyvä keinotekoinen materiaali? Niitähän on nyt saatavilla vaikka kuinka paljon, ja moni keinotekoinen materiaali on jopa aitoa parempi. Näillä pienillä valinnoilla sallimme metsästyksen, mikä vaikuttaa metsien ekosysteemiin. Esimerkkejä on monenlaisia. Olisiko kuitenkin jo nyt vihdoin viimein syytä lähteä selittämään lapsille, miten metsässä käyttäydytään ja miksi se on tärkeää?