Puista huonekaluiksi

Suomen pinta-alasta yli 70 prosenttia on metsää. Tämä tarkoittaa, että puuta riittää moneen tarkoitukseen. Keskikokoiseen omakotitaloon tarvittava puumateriaali kasvaa Suomen metsissä noin puolessa minuutissa. Puu on uusiutuva luonnonvara, jota maassamme riittää. Puusta valmistetaan paperia, selluvillaa ja tietenkin taloja ja huonekaluja. Miksi puu sitten valitaan materiaaliksi? Monesti puun valitseminen materiaaliksi johtuu sen ulkonäöstä. Puulla on kuitenkin tutkittu olevan muitakin ominaisuuksia, kuten esimerkiksi stressin oireiden lievittäminen. Puu on haluttua materiaalia niin kodeissa kuin kouluissakin.

Puu rakennusmateriaalina

Puu sopii moneen. Sen lujuuden, jäykkyyden ja ulkonäön ansiosta siitä voidaan valmistaa monenlaisia tuotteita. Suomessa puu kasvaa hitaasti ja sen vuoksi suomalainen puu on laadukasta ja suoraa. Suomalainen puumateriaali on korkealuokkaista ja vähäpihkaista.Pohjoismainen havupuu on ominaisuuksiltaan erittäin lujaa. Lujuus vain kasvaa puun tiheyden kasvaessa. Yleisimmin käytetyt puut ovat mänty ja kuusi. Toki muitakin puulajeja käytetään huonekaluihin. Hyvää rakennusmateriaalia saa esimerkiksi tammesta, lepästä ja haavasta.Puuta arvostetaan materiaalina ja monet valitsevatkin sen mieluiten esimerkiksi muovin sijaan. Puu on turvallinen materiaali esimerkiksi lasten leluissa eivätkä puiset lelut rikkoonnu niin helposti kuin esimerkiksi muoviset. Lisäksi niistä ei irtoa myrkkyjä, kuten muovista saattaa. Massiivipuu on yksi suosituimmista puumateriaaleista ja markkinoilla onkin runsaasti tarjolla esimerkiksi massiivipuisia pöytiä tai vaikkapa sänkyjä.Puun voi halutessaan käsitellä eri tavoin. Se voidaan maalata ja jättää joko niin, että puun syyt jäävät näkyviin, joilloin tulos on luonnollinen tai se voidaan maalata vaikka kokonaan halutulla värillä. Puun lakkaus jättää puun kuvion kokonaan näkyviin ja tällöin puu sopii vaikka kattopaneeleiksi tai lattialistoiksi. Monet pitävät erityisesti puun omasta kuviosta, jolloin on olemassa erilaisia tapoja, joilla puu saadaan vettä ja likaa hylkiväksi, mutta kuvio silti pysyy näkyvillä.

Puun matka olohuoneeseen

ympäristöystävällinen - jätettä ei synny

ympäristöystävällinen – jätettä ei synny

Puu katkotaan jo metsässä siihen mittaan, jota tarvitaan seuraavissa vaiheissa. Näin siitä voidaan hyödyttää tarpeelliset osat mahdollisimman tehokkaasti. Paksuimmat ja parhaimmat osat katkotaan tukeiksi ja loppumateriaali, joka on liian pientä tukiksi, katkotaan kuitupuuksi. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi eristeisiin. Koko puu voidaan siis käyttää eikä mitään mene hukkaan.Tukeista voidaan valmistaa erilaisia asioita, riippuen puun ominaisuuksista. Kova mänty sopii hyvin huonekaluisiin, veneisiin tai paneeleihin. Männystä jäänyt kuitupuu sen sijaan on yleinen materiaali sellu- ja paperitehtailla.Kuusi sopii sahatavaraksi. Siitä valmistetaan esimerkiksi ovia. Parhaimmista kuusiyksilöistä voidaan valmistaa korkealaatuisia soittimia, kuten kitaroita ja viuluja. Kuusi on paljon käytetty materiaali esimerkiksi saunoissa. Siitä irtoaa saunomisen yhteydessä vähemmän pihkaa kuin männystä. Puusauna on tunnelmallinen ja erittäin rentouttava.Koivu sopii myös sahatavaraksi sekä vaneriksi. Koivu on materiaalina kovaa ja kestävää ja se sopii hyvin huonekalujen valmistukseen. Koivusta voidaan valmistaa esimerkiksi lattiaparketteja. Koivu sopii erinomaisestti myös kartongin ja paperin valmistukseen. Koivun pahkoista voidaan valmistaa mm. kuksia ja muita pienesineitä.

Yksilöllisiä huonekaluja valmistavat tahot

Koska suomalaiset arvostavat aidosta puusta valmistettuja laatuhuonekaluja, saa ttuotteita tilattua joko mittatilauksella tai monella yrityksellä on valmis valikoima erilaisia puisia huonekaluja. Internetiä selailemalla löytää runsaasti erilaisia huonekaluvalmistajia. Heihin voi ottaa rohkeasti yhteyttä ja pyytää hintapyyntöä.

Yksi puutuotteita myyvistä yrityksistä on esimerkiksi JUVI. He valmistavat täyspuisia huonekaluja käsityönä, asiakkaan toiveesta. Yritys suosii luonnonmukaisten käsittelyaineiden, kuten maalien käyttöä. Näin voit olla varma, että tuotteet ovat myrkyttömiä. Tuotteet ovat valmiiksi puusepän kokoamia ja niissä on kauniita, ainutlaatuisia yksityiskohtia. Tuotteilla saa kodista kuin kodista lämpimän ja kodikkaan.