Puulattia, tuo ajaton klassikko

Puulattia on tyylikäs, kestävä ja erittäin ekologinen vaihtoehto. Suomessa puulattia olikin käytetyin lattiamateriaali aina 1900-luvulle asti, jonka jälkeenkin se on säilyttänyt vahvan suosionsa ja ekologisuutensa vuoksi nousemassa jälleen pinnalle parhaimpana lattiavaihtoehtona. Varsikin luonnonmukaisuutta arvostavalle puulattiat ovatkin ehdoton valinta, sillä tämä luonnonmateriaali on mahdollista käsitellä, hoitaa ja sävyttää täysin luonnonmukaisillakin vaihtoehdoilla.

Tyylikkyyden lisäksi puulattiat ovat myös erittäin käytännölliset, sillä luonnonmateriaalina puu on mukavan lämmin jalkojen alla jo itsestään, verrattuna useaan muuhun lattiamateriaaliin ja nykyaikana asumismukavuutta voi halutessaan parantaa vielä asentamalla lattialämmityksen puulattioiden alle, jos sellaiseen tuntee tarvetta.

Valinnanvaraa riittää

Nykyään puulattioissa löytyy valinnanvaraa, sillä jo itsestään materiaali vaihtoehtoja on useita, puhumattakaan niiden luonnollisista eri sävyistä tai sävytysvaihtoehdoista, joita löytyy lukemattomia määriä, niin täysin luonnollisia kuin keinotekoisiakin sävytyksiä ja maalauksia. Perinteiset koivuparkettilattiat ovat edelleen vahvassa suosiossa, mutta näiden lisäksi käytetään myös paljon tammea, mäntyä, kuusta sekä myös jonkin verran leppää ja haapaa. Perinteisimpien puulattioiden lisäksi nykyään varsinkin sisustuslehdissä törmää toistaan upeampiin paksuihin vanhahtaviin lankkulattioihin, jotka ovat nousemassa pikkuhiljaa taas kuumimmaksi trendiksi sisustajien parissa.

Puulattian asennus ei ole varsinaista rakettitiedettä, kunhan asentajalta löytyy oikeat työkalut ja tarvikkeet. Internetistä löytyy kattavasti ohjeita eri puulattioiden asennukseen, joten omatoimisenkin remontoijan on mahdollista saada lattiat asennettua! Tietenkin tarvittaessa alan ammattilaiset hoitavat asennuksen todella nopeasti ja taatulla ammattiaidolla.

Hyvä puulattia kestää vuodesta toiseen

Oikeaoppisella hoidolla puulattia kestää vuodesta toiseen ja sukupolvilta seuraaville. Kestävyytensä ansiosta puulattia onkin todella ekologinen vaihtoehto, sillä sen voisi miltei sanoa kestävän ikuisesti. Puulattioiden ikuisuudesta kertoo se, että niitä voidaan esimerkiksi hioa ja käsitellä aina uudelleen, jos häiritseviä kolhuja ja naarmuja on päässyt vuosien varrella tulemaan. Hionta ja käsittely on paikallaan myös, mikäli sisustusmaku muuttuu vuosien varrella.

Hyvä puulattia kestää vuodesta toiseen

Hyvä puulattia kestää vuodesta toiseen

Lattioiden hiominen on kuitenkin hieman työlästä ja sotkuista hommaa, mutta lopputulos on upea, täysin uudenveroinen lattia. Myös hiomisen voi hyvin tehdä itse ja näin ollen säästää ison pennin, kunhan oikeat välineet löytyvät tai vaihtoehtoisesti niitä voi vuokratakin. Jos sotkuinen homma ei kuitenkaan huvita, kannattaa lattian hiominen jättää ammattilaisten haltuun, jolloin lattiasta ainakin tulee sellainen mitä pitkin ja aikaakin saattaa mennä hieman vähemmän, kuin itse tehtynä.

Puulattioiden puhtaanapito on aivan yhtä helppoa, kuin muidenkin lattiamateriaalien, kunhan muistaa että liika vesi liian kauaksi aikaa lattian pinnalle jätettynä ja liian tuhdit pesuaineet ovat suorastaan myrkkyä puulattioille. Mahdollisimman miedot pesuaineet ja nihkeällä vain hieman kostealla liinalla pyyhkiminen on paras tapa puhdistaa lattiat. Myös imuroinnissa saa olla tarkkana, sillä imurointi saattaa pahimmassa tapauksessa naarmuttaa ja kuluttaa puulattiaa, jos imurin harjakset on unohdettu laittaa alas. Puulattioiden puhtaanapito myös riippuu paljon siitä, millaisia pintakäsittelyjä lattialle on käytetty. Esimerkiksi maalattu lattia kestää paremmin kosteutta, kulutusta ja pesuaineita, kun taas öljytyt, vahatut tai luonnollisesti käsitellyt puulattiat ovat hieman herkempiä. Nykyään kuitenkin puulattioiden kosteudensietokyky ja kestävyys muutoinkin ovat huomattavasti paremmat kuin vuosia sitten, joten hysteeriseksi puulattioiden siivoamisessa ja kunnossapidossa ei suinkaan tarvitse alkaa.

Nykyään puulattioille löytyy myös lukematon määrä erilaisia puhdistusaineita, joista voi valita omalle lattialleen sopivan vaihtoehdon. Nämä erilaisille puulattioille suunnatut puhdistusaineet auttavat lattiaa kestämään kulutusta ja arkielämää, sekä korjaavat mahdollisesti lattialle tulleet pienet naarmut ja jäljet. Käytetystä käsittelystä riippuen puulattia myös patinoituu kauniisti ajan saatossa ja jokainen lattia on oma uniikki kokonaisuutensa, joka oikealla hoidolla kestää vielä pitkään seuraavienkin sukupolvien iloksi.