Puumarkkinoiden saavutuksia

Puumarkkinoiden saavutuksia

Puumarkkinoiden saavutuksia

Puu on Suomelle tärkeä materiaali ja se on laajassa käytössä koko maassa: sitä käytetään niin yksityistarkoituksiin että teollisuudessa ja rakentamisessa, eikä siten ole mikään ihme, että viime vuosina on kehitetty uusia puunkäsittelymenetelmiä. Osa niistä voi tuntua jopa oudolta, mutta tutustumme siihen nyt tarkemmin.

Myrkytön Etikka

Yksi mielenkiintoisimpia ja vanhimpia käsittelymenetelmiä sai minut ihmettelemään, kenelle tuli mieleen tällaisen käsittelyn kokeilu? Kyse on accoya-puusta, joka ensin kuivatetaan ja sen jälkeen käsitellään etikalla eli asetyloidaan. Todennäköisesti tämän menetelmän oli keksinyt joku kemiasta kiinnostunut, sillä homman pointti on se, että tällaisen käsittelyn jälkeen puun vapaat hydroksyylit muuttuvat asetyyliryhmiksi, minkä ansiosta puun vedenabsorboimiskyky pienenee. Käsittelyn tarkoituksena on parantaa puun pitkäaikaista kestävyyttä, mutta sen lisäksi tällaisen käsittelyn seurauksena puun lämpö- ja kosteuseläminen pienenevät melkein kaksi kertaa. Lisäksi erilaiset maalit ja lakat tulevat pysymään puussa kiinni noin 3-4 kertaa kauemmin, mikä takaa sen, että esimerkiksi omakotitaloa ei tarvitse maalata uusiksi kymmenen vuoden välein. Useimmiten accoya-käsittelyyn käytetään mäntyä taloudellisista ja ympäristösyistä, mutta muitakin puulajeja voi käsitellä näin. Tällä tavalla käsiteltyä puuta voidaan käyttää myös kosteusrasituksille alttiissa rakenteissa. Jos accoya-puuta ei maalata eikä lakata, se ajan myötä harmaantuu luonnollisella tavalla. Suosituimpia käyttökohteita ovat erilaiset verhoilut, terassit, ulkokalusteet ja pienet sillat.

Kebonysoitu Puu

Kebony-järjestelmällä käsitelty puu tarkoittaa sitä, että käsittelyn yhteydessä sen molekyylirakennetta on muutettu patentoidun prosessin aikana. Lopputuloksena on tummanruskea puutavara, joka harmaantuu ajan myötä samalla tavalla kuin accoya-puu, jos sitä ei maalata. Käsittely tehdään biopohjaisella alkoholilla. Kebonysoitu puu on tavallista puutavaraa kestävämpi, kovempi ja mittatarkempi, eli sen kosteus- ja lämpöeläminen on pienempää. Sitä voidaan käyttää kaikissa kosteudelle alttiissa rakenteissa, sillä kebonysoitu puu ei ime kosteutta lainkaan. Käsiteltävä materiaali on useimmiten mänty, mutta myös vaahteraa voidaan kebonysoida. Jälkikäsittely eli maalaaminen tai lakkaaminen on mahdollista, mutta sitä joudutaan uusimaan säännöllisesti, ja tämän takia suositellaankin jättää kebonysoitu puu kokonaan käsittelemättä, jolloin muutaman vuoden päästä tuloksena on kauniisti harmaantunut puu, joka on samalla täysin huoltovapaa. Niin kuin accoya-puutakin, kebonysoitua puuta voidaan käyttää terasseilla, laitureissa, missä tahansa ulkoverhoilurakenteissa, ulkohuonekaluissa, mutta sen lisäksi myös ikkunoissa ja ovissa. Lopputuote on täysin myrkytön, joten sen sopii myös lasten leikkiympäristön varusteiden materiaaliksi.

Palamatonta Materiaalia Tavallisesta Puusta

Puun tulipalokäyttäytyminen on yleensä hyvää, mutta se ei aina riitä täyttämään kaikkia mahdollisia palovaatimuksia. Sitä varten on keksitty Organowood, jolla puu käsitellään. Prosessin aikana luonnolliset piimolekyylit sitoutuvat puuhun ja puu fossiloituu. Mineraalit suojaavat puuta lahottajasieniltä ja tulelta, mutta tämän lisäksi Organowood-puu imee kosteutta tavallista puuta huonommin. Organowood-käsitelty puu harmaantuu ajan myötä, mutta sehän on yleensä kaunista. Materiaalina on yleensä pohjoismainen mänty ja kuusi, ja kaikilla Organowood-puutuotteilla on olemassa paloluokitus. Lisäksi sen kosteuseläminen on melko pientä, mikä takaa sen, että tällä tavalla käsiteltyä puuta voidaan käyttää hyvin ulkona. Tavallisia maaleja ei kuitenkaan suositella käytettäväksi tällaisen puun pinnan käsittelyyn, vaan sitä varten on olemassa omia maalijärjestelmiä. Tavallinen maali ei yksinkertaisesti imeydy puun pintaan tarpeeksi hyvin eli tuotetta tulee silloin huoltaa liian usein.

Puunkäsittely kehittyy koko ajan, ja mitä paremmin tiedemiehet tutustuvat luontoon sekä sen sisällä tapahtuviin prosesseihin, sitä parempia ratkaisuja he saavat aikaan. Huoltovapaa puutavara on yksi tällaisista hyvistä saavutuksista, ja tällä hetkellä ollaan keskitytty muun muassa puun lujuusominaisuuksien parantamiseen.