Puusta rakentamisen ensikokemus

Viime vuoden keväällä meikäläisen kaveri sanoi, että kesämökkitontillaan on nyt tarvetta pienelle työkalumajalle. Hän kyseli, olisiko minulla tuttuja rakennusmiehiä ja voisivatko he tulla rakentamaan, mutta heitin läpällä mainion idean: rakennamme itse! Sitouduin hommaan alusta alkaen ja siitä alkoi: joka viikonloppu suuntasimme kesämökille, minne oli matkaa reilut sata kilometriä, ja rakensimme tätä pikkutaloa.

Materiaalin Valinta

Se on ollut melko helppo nakki. Betonia tai tiiltä emme tulleet edes ajatelleeksi eikä metallista ollut puhetta. Tarkoitus oli saada lämmin ja tukeva mökki edellisen tilalle, joka piti ensin purkaa. Puretun majan materiaalia emme voineet hyödyntää, sillä se oli täysin mätää puuta, joten se vietiin kaatopaikalle. Hirrestä rakentaminen olisi tullut kalliiksi, ja päädyimme perinteiseen puurunkoratkaisuun. Suunnittelu ei ollut sen vaikeampaa: paperi ja lyijykynä käteen, AutoCAD päälle ja laskin viereen.

Hieno Ratkaisu!

Olen aina tykännyt puusta. Tätä ennen olen kuitenkin rakentanut vain yhden pikkuaidan ja peilin kehyksen, joten haastetta kyllä oli: nythän oli kyse kantavista rakenteista ja niiden piti kestää! Youtube auttoi materiaalien valinnassa aika pitkälle, ja tutustuimme samalla puutavaran eri muotoihin. Sitä siis saa sahatavarana, höylättynä, kyllästettynä, kuivana… Mikä valitaan? Päädyttiin siihen, että kysymme kaupassa vain puutavaraa, siis sitä perinteistä, mistä runkoja rakennetaan. Kuorma tuli mökille jo parin päivän päästä ja purku sujui hienosti. Nyt voimme aloittaa homman!

Hieno Ratkaisu!

Hieno Ratkaisu!

Ruuvipaalut laitettiin maahan vielä kahden kaverin avulla. Paalujen päälle tuli lattia, johon meni yllättäen enemmän puutavaraa kuin laskettiin. No, ei se mitään, jatketaan hommaa. Lattia tehtiin puusementtilevyillä ja sen jälkeen oli alajuoksun aika. Siinä ei ollut mitään ongelmia, mutta kun oli aika pystyttää seinien rungot, ilmeni, että olimme laskeneet jotain väärin ja nyt mökistä on tulossa melkein puoli metriä pitempi kuin suunniteltiin. Ei tuntunut kovalta ongelmalta sekään, ja seinät tulivat pystyyn aika nopeasti. Youtube auttoi asiassa melko hyvin: yksi jenkkiläinen kirvesmies on tehnyt puurunkoja jo vuosiin ja jakaa kokemustaan maailmalle videoiden avulla, ja niistä opimme mekin. Meillä oli aina hauskaa, välillä tuli vaaratilanteita (eihän mökkirakentamisessa kukaan telineitä käytä!), muutaman kerran satoi vettä ja jouduimme vaihtamaan lattiaan laitetut villat, mutta homma oli etenemässä kivaa vauhtia ja kesän lopussa tontilla olikin jo kokonainen mökki. Järjestimme sinne myös kunnon suihkun ja vessan, sillä niitä ei ole päätalossa, ja olimme erittäin tyytyväisiä työmme tulokseen. Mitä sitten?

Projektin Tärkein Vaihe

Jäljellä oli vain muutama detalji: ikkunalauta, sisäänkäyntiportaat, sisäseinien käsittely, otsalaudat, puulistat… Kuvittelimme, että saamme koko homman valmiiksi kahden viikonlopun aikana ennen kuin tulee kylmä. Arvatkaa, miten kävi? Tulemme jatkamaan sitä samaa mökkiä tänäkin vuonna, sillä siellä on vielä töitä vaikka koko kesäksi. Siis muuten ihan toimiva mökki ja se pitää lämpöäkin aika hyvin, mutta moni detalji on vieläkin tekemättä ja sen eteen joutuu nyt tekemään paljon töitä. Rakenteellisesti se on siis valmis, mutta näyttää se kyllä pahalta. Olemme oppineet pienen mökin puurungon pystytyksen, ja nyt on edessä kokonainen itsenäinen vaihe, joka on nimeltään viimeistelyvaihe, kuten tuttavat ovat sanoneet ja sille olisi muka pitänyt varata saman verran aikaa kuin rungollekin…

Mitä voin tästä kokemuksesta sanoa? Puusta rakentaminen on hauskaa! Jos mieleen tulee, että nyt tarvitaan joku lisärakennelma omalle tontille, ryhtykää tekemään itse: se on sen arvoista. Tuloksia syntyy nopeasti, fyysinen työ parantaa mieltä, ja samalla opitaan jotain uutta.