Puutavaroiden entisöinti

Viime aikoina moderni ja skandinaavinen sisustustyyli on jälleen palannut suureen suosioon.Sisustuslehdet ja -palstat täyttyvät kuvista vaaleista väreistä ja pelkistetystä tyylistä. Silti silloin tällöin vilahtaa vivahde maalaisromantiikkaa – emme me suomalaiset voi vastustaa vanhanaikaisen sisustustyylin viehätystä. Edelleen kierrätetään käytettyä tavaraa, ja mitä vanhempi esine sen arvokkaampi se tuntuu olevan. Entisöinti ei vaadi mitään erikoisia taitoja, lähes jokainen meistä osaa hiekkapaperilla hiota ja roiskia hieman maalia puuhun. Entisöinnin suosio lieneekin peräisin siitä, että pienellä vaivalla saa tavarasta itsensä näköisen, ja huone saa aivan uuden ilmeen vaihtamatta kalusteita tai esineitä vallan toisiin. Vahingoittuneen tai esimerkiksi värivirheellisen huonekalun saa kunnostettua käyttökelpoiseksi, tai antiikkikalusteen saa sopimaan moderniinkin asuntoon, entisöimällä

Mitä se on?

Mitä se on?

Mitä se on?

Entisöinti eli entistäminen tulee latinankielisestä sanasta restauratio, joka puolestaan tarkoittaa restaurointia (vrt. engl. restore). Se on siis vanhan esineen tai esimerkiksi rakennuksen palauttamista alkuperäistä muistuttavaan kuntoon, uudelleen käyttökelpoiseksi. Näin ollen entisöinti poikkeaa hieman muusta tee-se-itse toiminnasta, sillä pääpaino on juurikin siinä, että vanha esine saatetaan uudelleen käyttöön eikä niinkään alusta asti uuden tekeminen tai tavaran muodon muuttaminen. Tee-se-itse kattaa kaiken leikkaa-ja-liimaa askarteluista lähtien, eikä siinä välttämättä tarvitse olla alun perin tavaraa, jota ‘restauroi’. Entisöinnissä pyrkimyksenä onkin usein alkuperäisen materiaalin tai työmenetelmän säilyttäminen. Vanhan sängyn purkaminen ja vaikkapa pelkän rungon hyödyntäminen kallistuu pikemminkin DIY eli tee-se-itse:en, alkuperäisen sängyn tai sängynpäädyn uudelleen lakkaaminen, maalaaminen tai verhoilu taas vaikuttaisi enemmän entisöinniltä. Samaten osittain vaurioituneen tavaran korjaaminen lasketaan entisöinniksi, sillä tarkoituksena on saada esine uudelleen käyttöön korjauksen eli entisöinnin – ennalleen palauttamisen – jälkeen.

Entisöinnin ‘historia’

Entisöinnin historiaa on hankala käsittää, sillä kautta aikojen on tehty käsillä. Tuntuu itsestäänselvyydeltä, että vanha tavara entisöidään kun ei esimerkiksi ole varaa ostaa uutta tilalle. Puusepän työt ja kalusteiden teko ovat Suomessa olleet suosittuja niin ammattina kuin harrastuksena jo vuosisatoja. Tavaroita on aina entisöity, kulkuneuvoista lähtien. Esimerkiksi autojen entisöinti on monen suomalaismiehen rakas harrastus, joka samalla lisää kulkuneuvon arvoa. Ehkäpä siitä tuleekin suomalainen käsitys, että entisöimällä nostattaa vanhan arvoa – olemmehan remontti-Reiskojen luvattu maa! Kuitenkin nykypäivänä entisöinti on siirtynyt molempien sukupuolten rakkaaksi harrastukseksi, eikä se muutenkaan katso ikää, kokoa tai muutakaan. Nuorista vanhoihin, miehet, naiset ja siltä väliltä, kuka tahansa voi nauttia sisustamisesta, ja ihmiset haluavat panostaa siihen, että elinympäristö on esteettisesti mielyttävä. Puhutaan feng shuista ja hyvistä viboista, ja onhan se ihan todistettu fakta, että mieluinen koti tuottaa hyvää mieltä. Entisöinti ei suinkaan ole rajoitettu sisustajille vaan monet harrastavat entisöintiä esimerkiksi myyntiaikeissa, joko voittoa tavoitellakseen tai yksinkertaisesti palauttaakseen vanhoja tavaroita uusiokäyttöön. Entisöintifirmoja, jotka korjaavat tai muuten piristävät vanhan tavaran tai rakennuksen ilmettä, löytyykin ympäri Suomea. Muun muassa Lahden seudulla ja pääkaupunkiseudulla toimii entisöintifirma Fasetti.