Puuteollisuus ja terveysriskit

Joka työalalla on olemassa omia terveysriskejä. Näin se on myös puuteollisuudessa, vaikka puuta voisikin kuvitella täysin vaarattomaksi ja terveelliseksi materiaaliksi.Kuitenkin sekä saha- ja rakennuspuusepäntehtailla että huonekalu- ja levyteollisuudessa suurin osa ammattilaisista joutuu tekemisiin eri puulajien pölyn kanssa, ja sehän vaikuttaa ihmisen terveyteen hyvin merkittävästi. Puupölystä, niin kuin muistakin pölyistä, voi syntyä silmäsairauksia, ihon sairauksia, ylä- ja alahengitysteiden sairauksia ja jopa syöpää – ja tästä johtuen yhä useampi työnantaja, oli se iso tehdas tai pieni saha, huolehtii pölynpoistosta, työntekijöiden sopivista suojista ja itse prosesseista, joita pyritään aina kehittämään mahdollisimman pölyttömään suuntaan.

Asia Haltuun Sopivilla Suojaimilla

Tänä päivänä melkein missä tahansa teollisuusalalla on käytettävä kypärää, suojalaseja, turvakenkiä ja huomioliiviä. Suojakäsineet ovat monen ihmisen oma valinta, mutta ovat nekin aika suosittuja, varsinkin viiltosuojaa antavat työhanskat. Pölyltä suojautuminen pitää myös onnistua, jos töissä ollaan tekemisissä pölyn kanssa. Se hoidetaan yleensä erilaisten hengityssuojaimien avulla, joiden niin kutsuttu vaativuusaste tulee riippumaan työpaikan olosuhteiden vaikeudesta. Välillä pelkillä hengityssuojaimilla ei voida pärjätä lainkaan, ja silloin on huolehdittava erillisestä pölynpoistosta. Joistakin puulajeista syntyvä pöly voi olla sen verran vaarallista, että niiden kanssa työskennellessä työntekijälle on järjestettävä erityisiä, tehokkaampia suojaimia, mikä koskee enimmäkseen silmiä, ihoa ja hengityselimiä.

Tyypillisiä puuteollisuusalan mekaanisesti tapahtuvia vammoja ovat erilaiset viillot ja työntekijän kasvoihin puuntyöstökoneista sinkoutuvat puukappaleet. Näiltä suojaudutaan viiltosuojatuilla vaatteilla sekä silmä- tai jopa kasvosuojaimilla. Jälkimmäiseksi mainittujen käyttö on myös usein vain työntekijän vastuulla, ja pitkään alalla töitä tehneet ammattilaiset käyttävät yleensä kaikkia asianmukaisia suojaimia: he tietävät turvallisuussääntöjen merkityksen oman kokemuksen pohjalta. Tällaisten ammattilaisten kanssa ei jouduta yleensä tappelemaan henkilösuojaimien takia eivätkä he koskaan saavu työpaikalle shortsit tai lyhythihainen paita päällä: heille on aivan selvää, että suojavaatetus ei tuo suojaa pelkän värinsä takia vaan suojaa heitä myös puuntyöstökoneista sinkoutuvista puukappaleista. Myös pöly jää vaatteiden eikä ihon pintaan, mikä helpottaa suihkussa käyntiä työpäivän jälkeen ja vähentää ihon ärtymisriskiä merkittävästi. Lisäksi suojakäsineillä saa suojaa ihoa voimakkaasti ärsyttäviltä tai herkistäviltä puulajeilta, jos sellaisten kanssa joudutaan olemaan kosketuksissa koko ajan. Hengityssuojaimista puheen ollen, tavallisimpia ovat niin sanotut kevytsuojaimet eli kertakäyttösuojaimet, tosin jotkut suosivat puolinaamareita. Työturvallisuusmarkkinat tarjoavat tällä hetkellä hyvän hengityssuojavalikoiman, ja sopivan hengityssuojan valinta onnistuu tietämällä enemmän oman työpaikan olosuhteiden pölyluokasta sekä erilaisista hengityssuojissa käytettävistä suodattimista, joita on myös olemassa eri tehoja.

Vaarallista Puuta

Vaarallista Puuta

Vaarallista Puuta

Yllätys yllätys, mutta kolmesta Suomen tyypillisestä puulajista kaksi ovat erittäin ärsyttäviä ja herkistäviä kaikessa, mikä koskee ihoa, silmiä ja hengityselimiä. Kyse on männystä ja kuusesta; koivu ei puolestaan ole yhtä myrkyllistä sen erilaisen rakenteen ja pihkan puuttumisen takia. Mänty ja kuusi ovat riskipuuta työntekijöiden terveydelle sekä pölyn takia että myös kosketuksen takia, ja näiden puiden kanssa suositellaan käyttämään suojakäsineitä. Sahateollisuudessa on todellakin syytä käyttää tehokkaampia hengityssuojaimia näiden puulajien kanssa työskennellessä. On niitä ulkomaisiakin, trooppisia puulajeja, joiden kanssa täytyy olla hyvin tarkkana: niitä ovat mahonki, tiikki ja abachi. Tämä koskee enemmän huonekaluteollisuudessa ja huonekalujen parissa työskenteleviä ihmisiä, tosin koskee se myös puuseppiä. Työstön ja käsittelyn jälkeen nämä puulajit eivät kuitenkaan ole lainkaan haitallisia terveydelle ja niistä voidaan tehdä sekä lasten kalusteita että jopa aterimia. Riskit ovat pääosin tuotannon porukoilla, jotka altistuvat puupölyille joka päivä ja useamman tunnin aikana.