Saunan Puurakenteiden Pikkusalaisuuksia osa 1

Tuntuisi siltä, että puu on erittäin yksinkertainen materiaali: sen kun hankkii metsää, hakkaa puita ja sahaa ne laudoiksi – ja puu on käyttövalmis. Näin se ei kuitenkaan mene, ja jopa yleinen tuntemuksemme puunkäsittelystä on hyvin vähäinen verrattuna siihen, mitä nykyaikaisissa tutkimuslaitoksissa tapahtuu. Mitkä ovat meidän tuntemia puumateriaalien haasteita ja mitä ovat ne vakavammat haasteet, joiden kanssa tappelee tiedemiehiä koko maailmasta?

Mökkirakentajan Ärsykkeet

Omasta kokemuksestani heti ensimmäisenä tulee mieleen puutavaran suoruusongelma. Kuvitellaan tilanne: oman mökin suunnitelmat ovat valmiit ja nyt on aika ryhtyä töihin, ja puutavaralasti seisoo jo pihassa. Sen jälkeen, kun se on purettu ja kun varsinainen työ alkaa, tulee ensimmäisiä ongelmia vastaan: puutavarakasassa on paljon kieroa tavaraa. Tämä ei valitettavasti ole mikään uutinen: kun puutavaraa säilytetään väärin, se voi vääntyä suuntaan ja toiseen sen luonnollisten siteiden muotojen liikuttamana. Perinteinen kakkosnelonen on usein se pahin, sillä se on suhteellisen pieni poikkileikkaukseltaan ja voi olla joko vääntynyt tai jotenkin muuten epäsuora. Poikkileikkaukseltaan isompi puutavara on harvemmin kieroa. Runkovaiheessa tämä ei tunnu oikealta ongelmalta, varsinkin jos kyse on ensimmäisestä puurakentamisen kokemuksesta, mutta täytyy muistaa, että kaikki rakentamisen aikana tapahtuneet virheet tulevat jossain vaiheessa esiin. Kieron puutavaran käyttö rungossa tulee tuntumaan jo seinämateriaalin kiinnitysvaiheessa, joten jos ollaan hyväksytty omaan lastiin myös kieroa tavaraa, sen käyttötarkoitus kannattaa miettiä etukäteen. Vääntynyttä puutavaraa ei siis tule laittaa nurkkiin eikä tulevien rakenteiden liitoskohtiin, eikä muihinkaan paikkoihin, joihin tulee jatkossa jotain muuta. Ikkunoiden ja ovien kohdalla puutavaran täytyy olla mahdollisimman suoraa. Joissakin puukaupoissa on saatavilla sellainen palvelu, jossa suhteellisen pienellä rahalla lasti kootaan ostajan nähden ja ostaja voi hylätä kaikki vinot laudat – ja tämä ei ole se oikea tilanne, missä pitäisi säästää, sillä muuten sama tai sitä isompikin summa tulee maksettavaksi vääntyneen puutavaran käytön seurauksista.

millimetri tärkeä

millimetri tärkeä

Toisena asiana mieleen tulevat mitat. Välillä sattuu sitä, että sadan millimetrin lauta ei olekaan kymmenen senttiä vaan yhdeksän. Muuten ihan siedettävä tapaus, jos kyse ei ole tarkkaan mitoitetusta verhoilusta tai kantavista rakenteista. Kyllä se näin on: kantavien palkkien poikkileikkauksissa joka ikisellä millimetrillä on merkitystä, ja tällaisen mittavirheellisen puutavaran käyttöä tulee välttää ainakin katto- ja lattiapalkeissa. Kolmantena asiana on puun biologiset ominaisuudet, joiden kanssa moni rakentaja on tapellut: puu täytyy aina käsitellä, sillä muuten se lahoaa, homehtuu tai sitä tulevat syömään erilaiset puutuholaiset. Ja niin: ampiaiset tekevät helposti pesiä käsittelemättömän puun viereen, joten esimerkiksi räystäslaudat on syytä käsitellä kokonaan eli kaikilta puolilta. Nykyisin markkinoilta saa kuitenkin hyvin sekä puunkäsittelymateriaalia että siihen liittyvää tietoa, joten ainoana mökkirakentajan haasteena tässä mielessä on vain käsittelyn vaatima aika. Mitä muuta? Oksat häiritsevät välillä pahasti, mutta siltä voi välttyä valitsemalla oikea puun laatuluokka. Eri laadut pitävät sisällään tietyn määrän oksia, ja laatu määräytyy myös niiden mukaan. Kun tehdään kantavia rakenteita, oksat eivät ole mikään suuri ongelma, mutta kun siirrytään verhoiluun tai terassikalusteiden rakentamiseen, niistä voi tulla kiusaa. Ja niin, mitä pienempiä rakenteita toteutetaan, sitä enemmän oksat tulevat häiritsemään. Mitä muuten puun kantavuudesta? Siinä olemme usein käyttäneet tiettyä maalaisjärkeä, ja monen mökkirakentajan runkorakenteet ovat selvästi ylimitoitettuja, mikä ei tosin ole mikään paha ongelma, jos rahaa ei lasketa mukaan. Toisaalta, tuskin mökkirakentaja ryhtyy opiskelemaan kaikkia rakenneinsinöörin tieteitä päästäkseen rakentamaan yksi kestävä runko… Seuraavassa kirjoituksessa keskitytään aiheeseen enemmän, pysytään kuulolla!