Saunan rakentamisessa on puutavaralle käyttöä

Sauna rakennetaan rakkaudella. Rakkauden lisäksi saunan rakentamisprojektiin kuuluu kuitenkin kaikkea muutakin: suunnittelua, työkaluja, väsymystä ja tietysti puutavaraa. Saunan rakentamiseen onkin syytä panostaa ja kunnolla, sillä kuka haluaisi saunoa tilassa, josta ei tykkää tai joka ei toimi?

Suunnittelusta Se Alkaa

Saunamökin pystytys ei ole sen kummallisempi kuin minkä tahansa muun mökin pystytys. Eristykseen pitää kuitenkin kiinnittää erillistä huomiota, jotta sauna pysyy hyvin lämpimänä, ja lisäksi siinä on sellaisiakin haasteita kuin ilmanvaihto ja kosteuden eristys. Suunnittelussa kannattaa hyödyntää esimerkiksi Rakennustiedosta tai muilta rakentamiseen liittyviltä kanavilta löytyvää tietoa, sillä meillä Suomessa on onneksi paljon sauna-ammattilaisia. Saatuun tietoon on syytä suhtautua kriittisesti ja lukea useampi ohje ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Mökki Pystyssä!

Rungon pystytys ei ole saunamökin vaikein vaihe. Kaikki haasteet alkavat siinä vaiheessa, kun on aika siirtyä sisärakenteisiin. Saunamökissähän pitää olla useampi tila, joista yksi on itse saunomistila, jonka lisäksi täytyy rakentaa pesutila ja pukuhuone. Puurunkomökin saa nopeasti pystyyn, ja yhtä nopeasti saa myös sisäseinät, mutta siihen puurungon hyvät puolet eivät vielä lopu. Ilman mitään ylimääräisiä koolauksia voidaan lähteä rakentamaan seinien sisäpintoja paneelista, tosin sitä ennen pitää huolehtia höyrynsulusta saunassa ja vedeneristyksestä pesutilassa.

Mielenkiintoisin vaihe on itse saunan rakenteet. Totta kai, ne toteutetaan puusta – ainakin kosketuspinnat eli seinät, joihin nojataan, ja lauteet, joiden päällä istutaan. Kiukaan takana olevan seinän pitää kuitenkin olla jotain muuta kuin puuta, esimerkiksi klinkkeriä, mutta vaihtoehtoisesti kiukaan voi sijoittaa myös saunahuoneen keskelle. Vaikka saunatilan katto ei ole kosketuspinta, siinäkin suositaan puupaneeleja: näin tila näyttää kotoisammalta ja puupaneelikatto kuuluu saunan rakentamisen kulttuuriin jo perinteisenä osana. Paneelien materiaali on yleensä kuusi tai mänty: näitä saa meidän markkinoilta suhteellisen halvalla, niiden työstäminen on helppoa ja ne sietävät lämpötilavaihtelut melko hyvin. Viime aikoina markkinoille on tullut erikoisempiakin paneelien muotoja, joita voi hyödyntää, kun halutaan rakentaa kaikista muista poikkeava sauna, jossa voidaan laittaa näkyville omaa persoonallisuutta.

Saunan Puurakenteiden Pikkusalaisuuksia

Saunan Puurakenteiden Pikkusalaisuuksia

Saunan Puurakenteiden Pikkusalaisuuksia

Rakentamisessa se näin yleensä onkin: pieni asia saattaa aiheuttaa paljon ongelmia. Nykyisin meillä on kuitenkin hyvin saatavilla erilaisia tietolähteitä, joiden avulla voimme välttää pieniä, mutta erittäin kiusallisia virheitä. Yksi tällaisista pikkuseikoista on se, että seinäpaneelien alapäät tulee viistoa, mikä toimii jälkeen päin tippanokkana. Vielä yksi tärkeä pointti on bitumihuopa: siis yleensähän, kun sisäseinät rakennetaan puusta, saunatilan seinät tulee rakentaa muutaman tiilirivin päälle – sitä varten, että puu ei joudu olemaan kosteudessa koko ajan. Jos tiilirivin päälle unohdetaan laittaa bitumihuopakaista, kosteuden imenyt tiili tulee välittämään sitä eteenpäin myös runkoon, jolloin riskinä on puurakenteiden homehtuminen. Aivan yksinkertainen asia niin suunnittelussa kuin asennuksessakin, mutta unohtuu harmittavan usein monelta rakentajalta.

Panelointi kannattaa suunnitella etukäteen, ja suunnittelulla tarkoitan kaikkia liitoskohtia. Varsinkin siinä tapauksessa, kun saunatila ei ole perinteinen suorakulmio, nurkkiin ja kulmiin tulee kaikenlaista vääntöä. Kattopaneloinnista on olemassa kaksi mielipidettä, joista toisen mukaan paneeleja ei viedä ihan ylös kattoon asti vaan jätetään niille noin sentin rako, jotta ne voisivat tuulettua hyvin. Lauteista sanottakoon, että ruuveja ei saisi olla missään kosketuspinnassa: ne pilaavat koko saunan ulkonäön ja kuumenevat paljon enemmän kuin lauteiden puupinta. Puusta puheen ollen, suomalaisten suosikkeja ovat haapa ja leppä, joilla on molemmilla sekä hyvä tuoksu että erinomainen vaalea sävy. Ennen lopullista valintaa kannattaakin kiertää puutavarakauppoja ja vertailla, mistä tykkää ja mistä ei.